”Totul despre femei”

Joi, 15 noiembrie 2018, ora 19.00 va avea loc piesa de teatru ”Totul despre femei”.
„Totul despre femei” este povestea unui diamant. O nestemată care va străluci de fiecare dată diferit atunci când va fi rotită în lumină. Uneori copleșitor, uneori ludic, uneori trist.
Acest diamant este Femeia – mamă, iubită, prietenă, soră.
Strălucitorul text scris de Miro Gavran privește femeia realist, cu umor, cu suflet. Spectacolul propus de Teatrul Arte dell’Anima aduce în fața martorilor actului artistic trei actrițe care au acceptat provocarea să ofere nu doar talent și efervescență, ci o fărâmă din sufletul propriu. Pentru că era singura cale ca fiecare în parte să întrupeze cinci personaje diferite.
Într-un melanj unic, „Totul despre femei” aduce o poveste de iubire, una de carieră și una de prietenie, plus un conflict puternic stârnit de trei fetite la grădiniță. Nu e suficient? Adăugăm o luptă plină de gelozie între respectabilele nanogenare îndragostite și imaginea este completă.
„Totul despre femei” – o comedie romantică care te va pune pe gânduri.
Distribuție: Corina Dănilă, Adriana Titieni și Crina Lință Regie: Felix Crainicu Traducere: Mihaela Balint Scenografie: Ioana Colceag Adaptare text: Crina Lință Light & sound design: Alexandru Bibere Durata: 1h 20’
Preț bilet întreg 40 Lei. Preț redus 30 Lei.
Informații și rezervări la telefon 0268 211 929.


Muzicieni internaționali prezintă muzică clasică în Făgăraș

Vineri, 5 octombrie, orele 18 va avea loc un concert de cameră al ansamblului ”Furiant Quartet” la Biserica Evanghelică C.A. Făgăraș (Piața Republicii 16). Tinerii muzicieni au studiat la Conservatorul ”Hanns Eisler” din Berlin și au câștigat numeroase premii internaționale. În 2016 au cântat pentru prima dată la Făgăraș. Datorită ecoului pozitiv după acel concert au hotărât să revină în Transilvania.

Cvartetul de coarde este un gen specific de muzică, cunoscut încă din timpul clasicismului vienez. Prima piesă din program, ”Frühlingsquartett” (Cvartet de primăvară), a fost  compusă de Wolfgang Amadeus Mozart (KV 387) în anul 1782, când o nouă generație de artiști a intrat în centrul atenției. Astfel, această piesă poate fi privită ca un deschizător de drumuri spre o nouă eră a muzicii instrumentale, în care predomină dramatismul și emoționalitatea.

Cum s-a dezvoltat în timp acest gen de muzică se va putea urmări ascultând Cvartetul de coarde nr. 2 de Béla Bártok, care a fost compus în timpul Primului Război Mondial și este una dintre cele expresive și mai pretențioase piese ale acestui compozitor, care a integrat studiile sale despre muzica populară din țara lui natală și alte meleaguri în această piesă. Muzica țăranilor maghiari, admirată de compozitor, dar și ”folclorul imaginar” se întrepătrund în armonii perfecte.

Intrarea la concert este liberă. Donații sunt binevenite.

Acțiune culturală cofinanțată de Consiliul Local Făgăraș și Primăria Municipiului Făgăraș sub egida Centenarului Marii Uniri din 1918.

***

Program

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791):            Cvartet Nr. 14 in G-Dur, KV 387

Béla Bartók (1881-1945):                           Cvartet Op. 17 Nr. 2

Biografia artiștilor: Stefano Mesaglio, vioară; Vlad Popescu, vioară; Mladen Somborac, viola; Nika Svarc, violoncel.

Din dragoste pentru muzică în general și pentru muzica de cameră în special cei patru tineri au fondat în 2011 cvartetul de coarde ”Furiant”. În acest ansamblu se întâlnesc patru națiuni diferite: Nika din Slovenia, Mladen din Serbia, Stefano din Italia și Vlad din România.

Cei patru membri ai cvartetului s-au întâlnit pentru prima dată în Austria, unde au studiat, sub conducerea lui Elisabeth Fister. Doar doi ani mai târziu au fost acceptați la Conservatorul ”Hanns Eisler” din Berlin, unde au studiat muzica de cameră cu profesorii Eberhard Feltz și Tim Vogler.

Cvartetul a participat la numeroase concursuri de muzică de cameră, obținând diferite premii, de ex. premiul întâi la condursul ”Boris Pergamenschikow” din Berlin, alte premii la concursul internațional de muzică de cameră din Majano/Italia. Sunt premianți ai Fundației ”Irene Steels Wilsing”. Din 2014 membri cvartetului sunt bursieri ai asociației ”Yehudi Menuhin Live Music Now Berlin”.

Tinerii muzicieni au concertat în Spania, Austria, Africa de Sud, Olanda, Italia, Germania, România, Slovenia, Franța și Lituania. În cadrul manifestărilor organizate de ”Lincoln Center Stage Programme” au încântat publicul cu muzica lor în multe orașe din SUA.

”Furiant Quartet” a studiat și a lucrat împreună cu unii dintre cei mai renumiți muzicieni contemporani, printre care Gerhard Schulz, Daniel Rowland, Rainer Schmidt, William Coleman, Günter Pichler, Donald Weilerstein, Heime Müller sau Cuarteto Casals.

”Furiant Quartet” a inițiat la Berlin un program propriu de concerte (Kammermusik im Konvikt). Până la șase concerte pe an cu tematici diferite sunt organizate de tinerii artiști.

Este de menționat faptul că tinerii muzicieni recepționează pozitiv muzica contemporană. Cu ocazia împlinirii  vârstei de 80 de ani a compozitorului Helmut Lachmann au înregistrat piesa sa ”Gran Torso” pentru NDR (Televiziunea Germaniei de Nord). În 2019 renumitul compozitor Marton Illes va compune un cvartet de coarde pentru ”Furiant Quartet”.


”Ultima haltă în Paradis”

Miercuri, 10 octombrie 2018, ora 19.00 va avea loc spectacolul ”Ultima haltă în Paradis” care este o producție a Teatrului Aureliu Manea din Turda, în regia lui Andrei Mihalache.Ultima oprire în stația iubirii și o încercare de a da mai departe secretele unui Don Juan aflat pe patul de spital, către un Ionel lipsit de experiență. Ultima haltă în Paradis este o piesă de dragoste, despre modurile în care poți cuceri o femeie.
Greu de stabilit ce este dragostea: artă, meserie sau război? …. Sau toate trei la un loc? … Orice ar fi, necesită disciplină, talent și putere de muncă. ….Dacă vorbim despre „arta războiului”, de ce n-ar exista și ARTA IUBIRII? …. – Andrei Mihalache, regizor
Regia: Andrei Mihalache
Scenografia: Alexandru Radu
Distribuția: Valentin Oncu, Maria Salcă, Alexandra Dușa, Raluca Eremei-Bîrza, Miky Paicu, Dorina Nemeș, Marian Negrescu, Cătălin Grigoraș, Doina Șoproni
Preț bilet întreg 15 LEI. Preț bilet redus 10 LEI
Informații și rezervări la telefon 0268/211929.


“Păzea că vine Apocalipsa”

Vineri, 05 octombrie 2018, ora 19.00 va avea loc spectacolul “Păzea că vine Apocalipsa” – o comedie savuroasă în patru acte, despre oameni, așa cum se arată ei când se apropie Sfârșitul Lumii: cu temeri și regrete, dorințe și speranțe. Personajele trebuie să descopere, în scurtul timp rămas, ce vor din toată inima și cu adevărat să facă sau să găsească răspunsuri pentru întrebările care îi macină. Opt actori cunoscuți și îndrăgiți de dumneavoastră vor da viață acestor eroi simpatici și ciudați, vă vor face să râdeți cu lacrimi de metehnele omenești și poate vă vor inspira să trăiți din plin, măcar pentru 90 de minute ca și cum acestea ar fi ultimele.
În rolurile principale ii puteți apaluda pe : Livia Taloi, Lavinia Stoica, Veronica Bâtcă, Constantin Zamfirescu, Alin Brancu, Jean Lemne, Cristi Simion si Emil Mitrache . Regia este semnată de Melia Cerchez. Textul: Melia Cerchez şi Livia Taloi.
Preț bilet întreg 40 Lei. Preț redus 30 Lei.
Informații și rezervări la tel. 0268 211 929.Festivalul „Ceapa de aur“

12-13 septembrie

Ieri s-a dat startul Festivalului de umor „Ceapa de aur“, eveniment ajuns la cea de-a douăzecea ediție. Prima zi a festivalului a fost dedicată tinerelor talente, respectiv elevilor. Astfel, începând cu ora 17.00, pe scena Casei Municipale de Cultură au urcat elevi de la Liceul Teologic, Trupa Thalia, Trupa Evadart, de la Clubul elevilor, din Cincu și din Hârseni.

Astăzi, 13 septembrie, de la orele 17.00, festivalul continuă cu seniorii iar pe scena Casei Municipale de Cultură vor urca umorişti din toată ţara, care sunt pregătiţi să-i facă pe spectatori să râdă cu gura până la urechi. Festivalul va fi prezentat de Sorin Tănase iar ca invitaţi speciali vor fi: Daniel Iancu, Radu Pietreanu, Criv Vecerdea. Pe lista participanţilor s-au înscris la festival, formații din: Drobeta turnu Severin, Sibiu, București, Pitești, Timișoara, Câmpulung Moldovenesc, Cluj Napoca, Eforie. De asemenea, cei prezenți la festival vor avea parte de expoziție de caricatură, fotografie umoristică, lansare de carte și duel de epigrame. Intrarea este liberă.


Coregrafi din toată țara „uniți în centru“, la Făgăraș.

3-7 septembrie

Țara Făgărașului a devenit începând de astăzi și până vineri locul de întâlnire a 90 de coregrafi de dansuri populare din toată țara. Totul în cadrul seminarului de coregrafie „Uniți în centru“, finanțat din bugetul local al Municipiului Făgăraș și al Casei Municipale de Cultură. Practic, cei în jur de 90 de coregrafi  din care trei din Țara Făgărașului, vor fi instruiți de către cei doi coregrafi profesioniști: Vasile Stoia și Ionel Garoafă, dar va fi și un schimb de experiență între cei prezenți. Seminarul, care cuprinde atât parte teoretică, cât și practică are loc la pensiunea Roua Munților de la Sâmbăta de Sus.

La acest stagiu de coregrafie vor veni în jur de 90 de oameni la Sâmbăta de Sus, la o pensiune. Vor preda coregrafii Vasile Stoia și Ionel Garoafă și vor veni coregrafi din Făgăraș și din toată România, se vor uni în centru. Vor prezenta suite din toată țara. În data de 6 septembrie, de la ora 18.00, la Casa de Cultură va fi un spectacol folcloric „Uniți în centru“, susținut de ansamblurile din țară și de ansamblul Casei de Cultură. “, ne-a declarat Diana Gribincea Popa, managerul Casei Municipale de Cultură.

Pentru acest proiect s-a alocat suma de 39.000 lei, atât de la Casa de Cultură, cât și de la Primăria Făgăraș.


„Teatru de stradă în cartierele făgărășene“

7,8 septembrie 2018

Au mai rămas 2 zile până când copiii din Făgăraș vor primi o doză de distracție înainte de a începe școala. Reprezentanții Casei de Cultură din Făgăraș au pregătit și în acest an un eveniment pentru cei mici sub numele „Teatru de stradă în cartierele făgărășene“.

Ca și anul trecut, în cadrul manifestării copiii vor avea parte de spectacole de teatru în aer liber dar și de ateliere de creație și pictură pe față.

Evenimentul este organizat de Casa Municipală de Cultură în colaborare cu Primăria Făgăraș.Zilele Cetății Făgăraș 2018

Zilele Cetății Făgăraș 2018 se vor desfășura între 16 și 19 august, fiind o ediție specială care va marca cei 100 de ani de la Marea Unire. Holograf, Voltaj, Sava Negrean Brudașcu, Dumitru Fărcaș și Nicolae Furdui Iancu sunt capetele de afiș ale celor patru zile de distracție din centrul municipiului.

Invitatul special al evenimentului este corul bărbătesc „Armonia”, cu o mulțime de medalii în palmares și premiat cu aur, de curând, la World Choir Games. Și făgărășeanul Mihai Teacă, unul dintre cei mai buni pianiști din România, va fi prezent.

Zeci de artiști de muzică populară, ansambluri folclorice și grupuri de copii vor mai urca pe scenă. Totul se va încheia duminică, 19 august, cu un foc de artificii.

Iată programul complet:

Joi, 16 august

16.00 – Ansamblul Clubul Copiilor Făgăraș

16.10 – Daria Ganea, Roberta și Jesika Corciu, Larisa Bera, Bianca Mija, Andreea Lungu, Alicia Călin, Bianca Butum

16.45 – Ansamblul Junii Hârseniului

16.55 – Mugurași făgărășeni

17.05 – Ansamblul Junii Hârseniului

17.15 – Mugurași făgărășeni

17.25 – Ansamblul Plaiurile Șincii

17.40 – Ansamblul Dor Părăian și Paula Comaniță

18.00 – Ansamblul Făgărașul

18.20 – Ansamblul Horița din Lisa

18.40 – Ansamblul Făgărașul

19.00 – Deschiderea oficială

19.30 – Iulia & Horațiu Haiduc

19.40 – Dana Goleț

19.50 – Ionuț Langa

20.15 – Sava Negrean Brudașcu

21.00 – Dumitru Fărcaș

21.40 – Corala Armonia

 

VINERI, 17 AUGUST

16.00 – Grupul de copii Sirinx

16.30 – Ansamblul Junii Beclenului

16.40 – Carmina Tatomir

16.50 – Ansamblul Junii Beclenului

17.00 – Dariana Cozma

17.05 – Cezara Burcea

17.10 – Dragoș Gușeilă

17.20 – Ansamblul Junii Becleanului

17.25 – Rareș Șerban

17.35 – Ansamblul Ceata Făgărașului

17.45 – Georgiana Pătrînjel

17.55 – Ansamblul  Junii Becleanului

18.05 – Bogdan Bucur

18.15 – Ansamblul Ceata Făgărașului

18.20 – Bogdan Georgescu

18.30 – Mirela Pascu

18.40 – Gheorghe Berian

18.50 – Ansamblul Ceata Făgărașului – Moldova

19.00 – Anca Urmaciu

19.10 – Ioana Bogdan

19.20 – Ștefan Ramba

19.30 – Mădălina Grama

19.40 – Radu Brescan

19.50 – Ansamblul Junii Becleanului

20.00 – Flaviu Florea

20.10 – Mioara Greavu

20.20 – Mioara Marinca

20.30 – Ansamblul Junii Becleanului

20.35 – Viorica Cerbu

20.45 – Mariana Șandru

20.55 – Ansamblul Ceata Făgărașului

21.00 – Mihai Teacă

21.10 – Ansamblul Făgărașul

21.20 – Adina Roșca & Cătălin Doinaș

21.35 – Sebastian Stan

22.00 – Ansamblul Făgărașul

22.10 – Nicoale Furdui Iancu & Orchestra Crai Nou

23.00 – Ansamblul Făgărașul

 

SÂMBĂTĂ, 18 AUGUST

18.00 – Grupul Prietenia

18 .30 – Grupul de copii Sirinx

19.00 – Grupul de copii al Clubului Copiilor Făgăraș

19.30 – Centrul Artist pentru Arta

20.15 – Căluțu Ruxandra

20.30 – Dusty

21.20 – Walter Ghicolescu

22.00 – Voltaj

 

DUMINICĂ, 19 AUGUST

18.30 – Hansel și Grettel

19.00 – Smart band

20.00 – Daniel Ignat & Andy Roll

21.00 – Annes

21.40 – Mihai Teacă

22.00 – Holograf